Data publikacji : 2009-12-31

Źródła do dziejów cukrowni w Dzierążni w Archiwum Państwowym w Zamościu

Bogdan Mardofel



Abstrakt

Cukrownictwo buraczane w Królestwie Polskim zaczęło rozwijać się w latach dwudziestych, a intensywny rozwój produkcji cukru z buraków nastąpił w latach czterdziestych XIX stulecia. Na Zamojszczyźnie rozpoczęły wówczas produkcję cukru z buraków fabryki: Poturzyn Tytusa Woyciechowskiego (ok. 1840), Tarzymiechy (ok. 1840-41) Hipolita Estki, Dzierążnia (1845) Ignacego Debolego oraz Mircze (ok. 1845) braci Władysława, Gabriela, Jana Rulikowskich i Seweryna Kiełczewskiego. Poturzyn, Dzierążnia i Mircze leżały na słynącej z bardzo dobrych gleb Hrubieszowszczyźnie. Poturzyn i Tarzymiechy to pierwsze fabryki cukru na Lubelszczyźnie. Administracyjnie Dzierążnia znajdowała się w guberni lubelskiej, powiecie hrubieszowskim i obwodzie tomaszowskim.

Słowa kluczowe:

Dzierążnia, cukrownia, Hrubieszowszczyzna, Ignacy Debol, cukrownictwo buraczane



Szczegóły

Bibliografia

Statystyki

Autorzy

Pobierz pliki

pdf

Zasady cytowania

Mardofel , B. (2009). Źródła do dziejów cukrowni w Dzierążni w Archiwum Państwowym w Zamościu. Archiwariusz Zamojski, 8, 75–86. https://doi.org/10.56583/az.1529

Wskaźniki altmetryczne


Cited by / Share


Wydawca
Wydawnictwo Akademii Zamojskiej
ul. Pereca 2, 22-400 Zamość
tel.: +48 84/638 34 44;
tel. kom. +48/ 790 331 087
fax: +48 84/ 638 35 00
Uczelnia
Akademia Zamojska
ul. Pereca 2, 22-400 Zamość
tel. 84 638 34 44
fax 84 638 35 00
e-mail: rektorat@akademiazamojska.edu.pl
O platformie:
Copyright 2021 by
OJS Support and Customization by LIBCOM
Platform & workfow by OJS/PKP