Szkoła Przemysłu Ludowego w Putnowicach Górnych. Dzieło artysty malarza Pawła Gajewskiego w świetle odnalezionych archiwaliów - Gnyp, Elżbieta (Archiwariusz Zamojski, 2018)
Artykuł przybliża sylwetkę Pawła Gajewskiego, pochodzącego ze wsi Drogojówka w hrubiewszowskiem artysty malarza (ur. 1889), i jego działalność na rzecz rozwijania w rodzinnym regionie przemysłu ludowego i społecznego szkolnictwa. Gajewski, absolwent m.in. Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie, profesor na Wydziale Sztuk Zdobniczych i Przemysłu Artystycznego w Państwowej Szkole Technicznej we Lwowie, wspólnie z Towarzystwem Rolniczym Hrubieszowskim opracowywał przez kilka lat projekt utworzenia w Putnowicach Górnych Szkoły Przemysłu Ludowego dla tkaczy, stolarzy i garncarzy. Jej uruchomienie uniemożliwił wybuch II wojny, przy czym autorka zaznacza, że dostępne informacje o szkole są rozproszone i wymagają opracowania. Podaje, że Paweł Gajewski angażował się w organizację szkół tkackich w Drogojówce, Ładyczynie, Horodle w tym rejonie, kierował kilimkarnią w Putnowicach, umożliwił prezentację kilimów wykonanych przez członków Towarzystwa Popierania Przemysłu Ludowego w Hrubieszowie (postuluje zbadanie jego działalności) na wystawie we Lwowie. Charakteryzuje także system oświaty po odzyskaniu niepodległości, znaczenie TRH w rozwoju oświaty i sztuki ludowej na swoim terenie (Hrubieszów i 11 wsi; działało w nich w latach 30. XX w. 140 warsztatów tkackich, ok. 40 cieśli i stolarzy i in.). Artykuł oparty m.in. o protokoły Rady Gospodarczej TRH, pamiętnik ostatniego zarządcy TRH Stanisława Czekanowskiego i korespondencję między Gajewskim i Czekanowskim.