„W tym domu mieszkał i tworzył Bolesław Leśmian”. O jednej fotografii na wystawie „Przystanek z Leśmianem” (Tekst z okazji wydarzenia: 2017 Rok Bolesława Leśmiana w Zamościu) - Latuch, Kazimierz J. (Archiwariusz Zamojski, 2017)
Jeden z najwybitniejszych XX-wiecznych polskich poetów Bolesław Leśmian w latach 1922–1935 mieszkał w Zamościu; pracował tu jako notariusz. Miasto podejmowało wiele inicjatyw upamiętniających sławnego mieszkańca. Na przykład rok 2017 (140. rocznica urodzin i 80. rocznica śmierci poety) ogłoszono w Zamościu Rokiem Bolesława Leśmiana. W jego kalendarz wpisała się m. in. wystawa fotografii „Przystanek z Leśmianem”. Prezentowano na niej zdjęcie ze zbiorów Archiwum Państwowego w Zamościu, pokazujące odsłonięcie w 1967 r. na Domu Centralnym na Starym Mieście tablicy pamiątkowej z napisem: „W tym domu mieszkał i tworzył Bolesław Leśmian poeta 1878–1937”. W lokalnej prasie z tamtego okresu autor artykułu odnalazł więcej informacji o odsłonięciu tablicy, które odbyło się podczas wojewódzkiej inauguracji roku kulturalno-oświatowego 1967/1968 (14–15 X), z udziałem m. in. ministra kultury i sztuki Lucjana Motyki, przedstawiciela Wydziału Kultury KC PZPR, tow. Edmunda Makucha i in. Ciekawostką jest, że tego samego dnia, jak odkrył autor, w Zamościu odsłonięto tablicę ku czci rewolucjonistki Róży Luksemburg. Dzień później dokonano ponownego otwarcia dla publicznego zwiedzania Rotundy, miejsca martyrologii mieszkańców Zamojszczyzny podczas II wojny. Autor przypuszcza, że inicjatorem upamiętnienia w Zamościu Leśmiana był prof. Wiktor Zin, znawca architektury, który utrzymywał przez kilkadziesiąt lat ścisłe związki z Zamościem (pochodził z pobliskiego Hrubieszowa).