Nieznany rękopis o Namysłowskich, Karolu Namysłowskim i Orkiestrze Włościańskiej - Szykuła-Żygawska , Agnieszka; Kędziora, Andrzej (Archiwariusz Zamojski, 2015)
Archiwum Państwowe w Zamościu wzbogaciło się o cenny zbiór dokumentów i fotografii związanych z Karolem i Stanisławem Namysłowskimi oraz ich Orkiestrą Włościańską, stanowiącą część dziedzictwa kulturowego regionu. Został on kupiony w antykwariacie w Krakowie. Wśród dokumentów znajduje się kilkustronicowy rękopis, niedokończony lub niezachowany w całości i niepodpisany, choć można wnioskować, że sporządziła go osoba z bliskiego kręgu Karola Namysłowskiego, być może jeden z muzyków. Anonimowy autor pisze m.in. o historii rodziny Namysłowskich, jako pierwszego z rodu wymienia Jaśka z Namysłowa (1278), podaje, że w Uniwersytecie Krakowskim w XV w. uczyło się ok. 10 studentów piszących się „z Namysłowa”, pod koniec XVI w. Jan z Namysłowa był jednym z twórców polskiego arianizmu. Nazwisko rodu wywodzi nie od Namysłowa, lecz od rycerza Namysława. Przedstawia sylwetkę Karola Namysłowskiego ojca oraz Karola Namysłowskiego syna, twórcy chłopskiej orkiestry (założona w 1881 r.). Rękopis podaje ciekawe informacje o muzykach orkiestry, chłopach z Chomęcisk (Szlacheckich) i okolic, których Karol uczył grać, śpiewać, czytać nuty. Wylicza muzyków wywodzących się z grona namysłowiaków, którzy kontynuowali karierę w profesjonalnych orkiestrach. Namysłowiacy koncertowali w kraju i na świecie. Opisuje występ dla cara Mikołaja II, po którym cesarzówna Tatiana obdarowała Karola Namysłowskiego pierścieniem z brylantem i brylantowymi kolczykami.