Akta osób i rodzin, zespół nr 1170 - Kędziora, Andrzej (Archiwariusz Zamojski, 2015)
W ciągu pierwszych 10 lat (2006–2015) zespół akt osób i rodzin, tworzony w Archiwum Państwowym w Zamościu od podstaw, w oparciu o fotografie i domowe dokumenty przekazywane przez mieszkańców, wzbogacił się o ponad 300 jednostek. Powstała też Galeria Fotografii, prezentowana na stronie internetowej zamojskiego archiwum. W chwili pisania artykułu była to największa – poza Narodowym Archiwum Cyfrowym – prezentacja fotografii z własnego zasobu placówki archiwalnej; miała ponad 2,4 mln wyświetleń. Do zespołu trafiły m.in. domowe archiwa 2 zmarłych regionalistów: Kazimierza Kowalczyka i Krzysztofa Czubary. W artykule publikowana jest zestawienie wszystkich jednostek, można wymienić akta np. malarza Mariana Iwańciowa, choreografki i pedagog Zofii Wiktorowicz, historyka, płk. Ryszarda Hussa, cukierników Bolesława i Stanisława Pachutów, regionalistów i księgarzy Stefana i Zygmunta Pomarańskich, artysty grafika Jakuba Erola, muzealnika Władysława Kabata, żołnierza Ruchu Oporu Bolesława Sobieszczańskiego, lekarza i regionalisty Zygmunta Klukowskiego, historyka Michała Pieszki, starosty zamojskiego Mariana Sochańskiego, muzyka Stanisława Namysłowskiego, malarza Czesława Kiełbińskiego, potomka założyciela Zamościa Marcina Zamoyskiego. Dokumenty przekazali do archiwum nauczyciele, wojskowi, artyści, społecznicy, dziennikarze, regionaliści, przedsiębiorcy i rzemieślnicy, działacze Solidarności, lekarze, urzędnicy, kolekcjonerzy i in.