Wybory 4 czerwca 1989 na terenie województwa zamojskiego - Wilkowski, Eugeniusz (Archiwariusz Zamojski, 2014)
Przygotowania do wyborów 4 czerwca 1989 r., uznawanych za początek III Rzeczypospolitej, autor odtwarza m.in. na podstawie prywatnych zbiorów działaczy „Solidarności”, materiałów IPN w Lublinie (WUSW w Zamościu, sprawy prowadzone przez bezpiekę) i Archiwum Państwowego w Zamościu (akta KW PZPR). Artykuł dotyczy woj. zamojskiego, w którym prócz pracowniczej „S” silna była „S” Rolników Indywidualnych, a w Zamościu także WiP i KPN. W 1988 r. w wielu zakładach (pełna lista) pracownicy demonstrowali w różnej formie niezadowolenie z podwyżek cen, co skrupulatnie śledziła SB, tak samo jak organizowanie się rolników (akcja pod kryptonimem „Żniwa”). Autor podaje nazwiska działaczy wszystkich kolejno powoływanych komitetów założycielskich NSZZ „S”, najpierw zakładowych, potem międzyzakładowych, struktur gminnych NSZZ RI „S” i utworzonej Rady Wojewódzkiej rolniczej „S”. W 18 gminach rolnicy prowadzili akcję nieprzyjmowania nakazów płatniczych podatku gruntowego. Następnie opisano powołanie Komitetu Obywatelskiego w Zamościu i proces wyłaniania przez KO kandydatów do Sejmu i Senatu. WUSP prowadził kontrolę operacyjną wyborów (krypt. „Demokracja”). W kwietniu w Zamościu odprawiona została msza w intencji pomordowanych w Katyniu, strona solidarnościowa organizowała spotkania z wyborcami, w kościołach zbierano podpisy. Podano pełne wyniki głosowania na wszystkich kandydatów z obu obozów. „Solidarność” także na Zamojszczyźnie odniosła miażdżące zwycięstwo.