Powiatowe Archiwum Państwowe w Tomaszowie Lubelskim (1950–1952) - Wyszyńska, Lucyna (Archiwariusz Zamojski, 2014)
Powiatowe Archiwum Państwowe w Tomaszowie Lubelskim istniało zaledwie 2 lata, jego działalność jest mało znana. Zostało powołane na podstawie zarządzenia Ministra Oświaty. Zajęło lokal w prywatnym budynku przy ul. 1 Maja (2 pokoje o łącznej powierzchni 26 mkw.). Kierownikiem został Jan Żarnowiecki. Przeprowadził on wizytacje 68 składnic akt w różnych urzędach i instytucjach w mieście i powiecie. W protokółach wizytacji powtarzały się informacje o złych warunkach przechowywania akt, braku podstawowego wyposażenia, nieporządkowaniu akt, nieprowadzeniu ewidencji, zniszczeniu budynków gmin i dworów, a co za tym idzie akt w nich przechowywanych, w wyniku działań wojennych i napadów UPA. W archiwum tomaszowskim zgromadzono 3 m.b. akt (dane z września 1951 r.). Po likwidacji archiwum akta zostały przeniesione do Chełma. Autorka przypuszcza, że placówka została rozwiązana, gdyż archiwa w większych sąsiednich miastach powiatowych zgromadziły więcej archiwaliów. W Zamościu przechowywano wówczas 35 m.b. akt. Żarnecki został zwolniony z pracy jeszcze przed likwidacją archiwum. Zamieszczono jego krótką biografię; wcześniej był nauczycielem, m.in. w Prywatnej Szkole Ordynacji Zamojskiej w Zwierzyńcu. Opublikowano 3 aneksy: pismo Żarnowieckiego do Archiwum Państwowego w Lublinie z prośbą o nadesłanie umeblowania i sprzętów, protokół zdawczo-odbiorczy akt i ruchomości oraz ostatnie sprawozdanie kierownika w związku z likwidacją urzędu.