Wizyta Marszałka Polski Edwarda Śmigłego-Rydza w Zamościu w 1938 r. Organizacja, bezpieczeństwo i porządek uroczystości - Muc, Ryszard (Archiwariusz Zamojski, 2013)
Na 17 lipca 1938 r. zaplanowano wizytę w Zamościu marszałka Polski Edwarda Śmigłego-Rydza, który miał wręczyć 10 pułkom artylerii sztandary pułkowe ufundowane przez społeczeństwo. Na miejsce uroczystości wyznaczono teren lotniska w Mokrem pod Zamościem. Przewidywano, że zgromadzi ona nawet 30-tysięczną publiczność, stąd jej przygotowanie oraz zapewnienie porządku i bezpieczeństwa przedstawicielom najwyższych władz i widzom było olbrzymim wyzwaniem. Organizacja wizyty jest głównym tematem artykułu. Uroczystość miała mieć charakter wojskowy, wiodącą rolę w organizacji przedsięwzięcia pełniło wojsko – Dowództwo 3 Dywizji Piechoty Legionów, stacjonujące w Zamościu, także starosta zamojski (funkcję tę pełnił wówczas Marian Sochański), który wiele spraw uzgadniał z wojewodą lubelskim, a także cywilne służby porządkowe, różne instytucje, organizacje społeczne i stowarzyszenia. Artykuł opracowano na podstawie archiwalnych akt zamojskiego starostwa z lat 1919–1939, wśród których znajduje się zszywka poświęcona uroczystości w Zamościu, zawierająca kilkadziesiąt dokumentów, wiele w chwili wytworzenia oznaczonych klauzulą poufności, szkiców i planów (ich wykaz na końcu artykułu). Niektóre dokumenty, w tym pisma i informacje starosty Sochańskiego do wojewody, instrukcja organizacji i defilady gmin wiejskich, korespondencja z Polskim Radiem, które miało transmitować uroczystość, zarządzenie dotyczące ochrony trasy przejazdu marszałka i in. są szeroko cytowane.