Czasopisma odnalezione - Urban , Robert (Archiwariusz Zamojski, 2013)
Artykuł uzupełnia białe plamy w historii zamojskiej prasy. Podczas kwerendy akt Starostwa Powiatowego Zamojskiego (Archiwum Państwowe w Lublinie) jego autor natrafił na nieznane czasopisma: „Głos Kolegialny” (6 numerów), „Nowe Wiadomości Zamojskie” oraz 2 żydowskie jednodniówki. „Głos Kolegialny” był wydawany w Radecznicy, przez kolegium prowadzone przez bernardynów (obok znanej wcześniej „Młodzieży Serafickiej”). Publikował artykuły o charakterze religijnym, historyczne (jeden z dodatków poświęcony sanktuarium św. Antoniego w tej miejscowości), opisywał wydarzenia z życia szkoły i zakonu. Pierwszy i prawdopodobnie jedyny numer „Nowych Wiadomości Zamojskich” ukazał się w styczniu 1937 r. w Zamościu. Z pisma starosty zamojskiego pochodzi informacja o kolejnym czasopiśmie – „Strzeleckiej Gromadzie”, wydawanej przez Zarząd Powiatowy Związku Strzeleckiego w Zamościu; redaktor Michał Bojarczuk, dyrektor szkoły, regionalista. „Jednodniówka Zarządu Związków Detalicznych i Drobnych Kupców w Zamościu” ukazała się w 1939 r., nakład 600 sztuk, tłoczona w Drukarni Szpera; poświęcona próbie konsolidacji zamojskiego kupiectwa żydowskiego. „Hechaluc Hacair”, prawdopodobnie również jednodniówka, ma formę odezwy do szczebrzeszyńskich Żydów o zaangażowanie się w budowę żydowskiej państwowości w Palestynie. Dołączono reprodukcje wszystkich czterech stron „Nowych Wiadomości Zamojskich”, wszystkie okładki „Głosu Kolegialnego” i karty tytułowe jednodniówek.