Zamojskie PLSP w ogłoszeniach dyrektorskich (1950/1951 – 1952/1953) - Kędziora, Andrzej (Archiwariusz Zamojski, 2012)
Po przejrzeniu archiwalnej dokumentacji Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych w Zamościu, na którą składają się – tak jak w przypadku innych dawnych akt szkolnych – akta organizacyjne, takie jak plany i sprawozdania, akta przebiegu nauczania, w tym protokoły posiedzeń rad pedagogicznych, arkusze ocen, duplikaty świadectw, a także kroniki szkolne i książki zarządzeń dyrektora – autor artykułu te ostatnie uznał za mówiące najwięcej o życiu szkolnym i realiach okresu, z jakiego pochodzą. Publikowany wybór zarządzeń pochodzi z początku lat 50. Liceum plastycznym w Zamościu kierowała wtedy Halina Rogińska, pedagog, ale też animatorka kultury i poetka. Pod jej rządami liceum przeżyło złoty okres. Zarządzenia były kierowane do nauczycieli oraz do uczniów. Publikowane są te drugie, jako znacznie ciekawsze i dające świadectwo powojennej biedy, z którą zmagali się także uczniowie, a także przenikania stalinizmu do szkół. Czczono każdą rocznicę urodzin Stalina, Lenina, Bieruta, powstania Armii Czerwonej. Na jednym z pochodów pierwszomajowych uczniowie demonstrowali olbrzymie, karykaturalne kukły imperialistycznych polityków, np. Trumana. Często mowa jest o ZMP. Uczniowie wyjeżdżali do prac społecznych do pobliskiego PGR-u. Obowiązywały surowe normy obyczajowe. Zabronione było uczęszczanie na ostatni seans w kinie i „wałęsanie się” po mieście, uczennicom nie wolno było przebywać w towarzystwie obcych mężczyzn na ulicy czy w parku. Obowiązywał nakaz noszenia czapek i legitymacji.