Relacje i wspomnienia partyzantów w zespole akt Środowiska 9 p.p. AK Ziemi Zamojskiej - Radziejewski , Krzysztof (Archiwariusz Zamojski, 2012)
W 2011 r. Środowisko 9 pp Leg. AK Ziemi Zamojskiej w Warszawie przekazało do Archiwum Państwowego w Zamościu zebrane archiwalia i dokumentację z lat 1966–2008, w tym blisko 120 relacji, opracowań i wspomnień z lat 1939–1945 byłych partyzantów akowskich działających na Zamojszczyźnie. W artykule publikowana jest ich pełna lista, opatrzona szczegółowymi przypisami; np. bitwę pod Osuchami opisali Zbigniew Jakubik „Marek” z oddziału Konrada Bartoszewskiego „Wira”, ciężko ranny, leczony przez Zygmunta Klukowskiego, oraz Janina Bartoszewska „Nina”, żona „Wira”, sanitariuszka. Większość materiałów wspomnieniowych była publikowana, m.in. w pracach Zygmunta Klukowskiego („Materiały do dziejów Zamojszczyzny w latach wojny 1939–1944” i in.). W artykule wymieniono też najważniejsze publikacje dotyczące działalności ruchu oporu na Zamojszczyźnie. Autor opisuje także, jak doszło do powstania związku byłych akowców jeszcze w epoce PRL-u. Pierwszy zjazd żołnierzy AK i BCh odbył się w Zamościu w czerwcu 1981 r. Wydarzenie nie zostało odnotowane w oficjalnych środkach masowego przekazu i spotkało się z niechęcią miejscowych władz. W tym czasie weteranom 27 Wołyńskiej Dywizji AK udało się utworzyć własne środowisko przy ZBOWiD, a przy nim powstała sekcja 9 pp Leg. AK Ziemi Zamojskiej (1983). W 1989 r. powstał Światowy Związek Żołnierzy Armii Krajowej i wkrótce jego zamojski oddział.