Zamojski arkusz pruskiej mapy sekcyjnej z początku XIX w. w Archiwum Państwowym w Zamościu - Żygawski , Jakub (Archiwariusz Zamojski, 2011)
Unikatowy arkusz mapy pruskiej, dotąd nieznany badaczom przeszłości Zamościa, wraz z kilkoma innymi archiwaliami wzbogacił kartograficzny zasób Archiwum Państwowego w Zamościu. Mapa przedstawiająca okolice Zamościa, rozciągające się w promieniu 25–45 km od miasta, jest częścią wielosekcyjnego opracowania topograficznego sporządzonego (skala 1:180 000) i wydanego w latach 1811–1815 w Weimarze, obejmującego Prusy i część dawnej Rzeczypospolitej. Ma wymiary 45×35 cm; stan jej zachowania określono jako dobry. Autor omawia elementy mapy i informacje, jakich dostarczają: matematyczne (skromne; nie opisano współrzędnych geograficznych); geograficzne – rzeźbę terenu przedstawiono za pomocą metody szrafowej (kreskowej), zaznaczono lasy i tereny podmokłe; liniowe – czyli sieć hydrograficzną i komunikacyjną oraz towarzyszące im elementy zabudowy; niestety, w oznaczeniach brak konsekwencji, np. nie rozróżniają one miast i podrzędnych wsi. Natomiast drogi zróżnicowano graficznie pod względem ich hierarchii; najwyższą kategorię miał trakt tzw. Poczty Ruskiej z Warszawy przez Zamość do Lwowa i droga pocztowa do Przeworska i Jarosławia; oznaczono poczthalterie. Autor dokładnie objaśnia, jakie informacje z mapy można wyczytać dla Zamościa w murach i otaczających go przedmieść, w tym przebiegu najważniejszych traktów. Dokładnie odwzorowuje ona historyczną Wielką Zalewę z wyspą, na której miała się kiedyś mieścić pierwsza siedziba Zamoyskich (zameczek Skokówka).