Ze spuścizny Hipolita Kozioła nieznane źródło do dziejów historii najnowszej Zamościa - Kozioł , Hipolit; Czubara, Krzysztof (Archiwariusz Zamojski, 2002)
Artykuł dr Krzysztofa Czubary zawiera zwięzły opis spuścizny Hipolita Kozioła 1923-1978. Wymienione w nim zostały materiały dotyczące historii Zamojszczyzny m.in. Monografia o charakterze historyczno-etnograficznym - Kalinowic Ordynackich, historia Związku Nauczycielstwa Polskiego na Zamojszczyźnie, Zarys dziejów Oddziału Powiatowego w Zamościu 1915-1944, Oddział Powiatowy ZNP w Zamościu w latach 1944-1972 i Biografie wybitniejszych działaczy ruchu nauczycielskiego w pow. zamojskim w latach 1915-1944.