Dom Róży Luksemburg w Zamościu prawda i mit - Lorentz , Ewa (Archiwariusz Zamojski, 2003)
Ewa Lorentz drobiazgowo przeprowadziła poszukiwania rzeczywistego miejsca narodzin Róży Luksemburg w księgach hipotecznych miasta Zamościa i Prezydium Miejskiej Rady Narodowej w Zamościu. Znajdując dodatkowo w dokumentach potwierdzenie narodzin Róży Luksemburg w roku 1871.