Powstanie i działalność Teatru Ziemi Zamojskiej w latach 1945-1948 - Kuźma, Ewa (Archiwariusz Zamojski, 2003)
Dogłębna analiza powstania, działalności oraz upadku Teatru Ziemi Zamojskiej w powojennej Polsce. Autorka nakreśliła mechanizmy biurokratyzacji i propagandy w latach 1945-1948, utrudniające działalność artystyczną.