Wysiedlenie mieszkańców Zamojszczyzny na terenie powiatu garwolińskiego w okresie okupacji hitlerowskiej - Kozaczyńska, Beata (Archiwariusz Zamojski, 2004)
Autorka szczegółowo opisała wysiedlenie mieszkańców Zamojszczyzny, w tym dzieci (około 80 %) odłączonych od rodziców w obozie w Zamościu. Także wielką pomoc Polskiego Komitetu Opiekuńczego z Garwolina i samorządów gminnych, z Żelechowa (dwieście rodzin), Stoczka Łukowskiego (sześćdziesiąt rodzin), Maciejowic (dwadzieścia pięć rodzin), Łaskarzewa (dwadzieścia pięć rodzin), Sobolewa (osiemdziesiąt rodzin), Sobienich Jezior (siedemdziesiąt rodzin), Parysowa (osiemdziesiąt rodzin), które przyjęły około dwa tysiące wysiedleńców