Jakub Bobrowski zapomniany malarz zamojski przełomu XVIII i XIX wieku - Sawa , Bogumiła (Archiwariusz Zamojski, 2004)
Artykuł zawiera krótką charakterystykę i badania nad nieznanym zamojskim malarzem Jakubem Bobrowskim. Odkrycia dokonano przez przypadek, podczas renowacji jednego z ołtarzy kolegiaty zamojskiej.