Następstwa materialno-demograficzne napadu wojsk kozacko-tatarskich na Szczebrzeszyn w roku 1648 - Wojnarski, Dariusz (Archiwariusz Zamojski, 2005)
Autor analizuje straty materialne i straty w mieszkańcach miasta Szczebrzeszyna w roku 1648 (podczas napadu wojsk kozacko-tatarskich, w trakcie kampanii Bohdana Chmielnickiego). Według autora najbardziej wiarygodny obraz strat demograficznych wyłania się wśród najliczniejszej grupy mieszkańców Szczebrzeszyna, czyli Polaków, których ubytek w granicach 50% jest bardzo prawdopodobny. Natomiast dla całej populacji Szczebrzeszyna (gdyby także uznać wyliczony 40% szacunek strat Żydów) można wskazać na około 41% wyludnienie obejmujące 853 osoby.