Nieznany plan posiadłości Inżyniera wojskowego Roberta von Nolte na Przedpolu twierdzy Zamość - Lorentz, Ewa (Archiwariusz Zamojski, 2005)
Postać inżyniera wojskowego Roberta von Nolte jest od dawna znana w literaturze naukowej z racji sygnowania przez niego dwu planów Zamościa z lat 1854 i 1858. Nieznane badaczom dokumenty odnalezione w Archiwum Państwowym w Zamościu pozwalają wzbogacić skromną dotąd wiedzę o jego życiu, a zarazem zasygnalizować szerszy problem działalności inżynierów wojskowych w twierdzy Zamość w okresie międzypowstaniowym.