Chmurna młodość Stroińskiego - Urbanowski , Maciej (Archiwariusz Zamojski, 2005)
Leon Zdzisław Stroiński (1921-1944) był jednym z najwybitniejszych poetów pokolenia wojennego, autorem znakomitego zbioru liryków proza Okno, wydanego w konspiracji w 1943 r. pod pseudonimem „Marek Chmura”, czołowym autorem „Sztuki i Narodu”, najważniejszego chyba pisma literackiego okupowanej Polski, wreszcie bohaterskim Żołnierzem Powstania Warszawskiego. Tym niemniej na cierpliwego badacza czekają nowe i często ciekawe dokumenty, które pozwalają dotrzeć do nieznanych faktów, albo rzucają interesujące światło na młodość poety. Tak jest w przypadku dokumentów z Archiwum Państwowym w Zamościu, które stały się źródłem materiałów do tego artykułu.