Legion Młodych Związek Pracy dla Państwa Obwód Zamojski (przyczynek do dziejów) - Górski, Roman Tadeusz (Archiwariusz Zamojski, 2006)
Wśród organizacji politycznych oraz społeczno-politycznych, jakie powstały w Zamościu po odzyskaniu przez Polskę niepodległości po I wojnie światowej, znalazł swoje miejsce również Legion Młodych Związek Pracy dla Państwa (LM). Idea założenia Legionu Młodych powstała na przełomie lat 1929/1930 przez młodzież związaną z obozem politycznym marszałka Józefa Piłsudskiego. Wiosną 1930 roku organizacja ta przyjęła statut i nabrała osobowości prawnej. Członkostwo Legionu Młodych było zwyczajne i honorowe. Chociaż członkiem zwyczajnym tej organizacji mógł zostać każdy Polak o nieposzlakowanej opinii w swoim środowisko, LM zrzeszał przede wszystkim młodzież akademicką, urzędniczą i rzemieślniczą. Na liście członków honorowych znalazł się m.in. Marszałek Józef Piłsudski czy Marian Ludwik Sochański, wicewojewoda lwowski, który w latach 1937-1939 piastował urząd starosty zamojskiego. Legion Młodych dzielił się pod względem organizacyjnym na: okręgi, obwody i sekcje. Siedzibą Komendy Głównej LM była Warszawa. Jako jedne z pierwszych, powstały następujące Okręgi: Warszawski, Lubelski, Lwowski,Wileński, Krakowski oraz Poznański. Okręg Lubelski rozrastał się dosyć szybko. Powstał on w roku 1930, a w 1931 r. miał trzy Obwody: Lubelski, Chełmski i Puławski. W 1934 r. Było dwanaście Obwodów z ogólną liczbą około tysiąca członków. Obwód Zamojski LM powstał dopiero na wiosnę 1934 r. Jego powstanie wiąże się przede wszystkim z przybyciem do Zamościa Antoniego Rychela, który objął kierownictwo Sekretariatu Powiatowego BBWR w kwietniu 1934 r.