Listy Zygmunta Klukowskiego do Sochańskich - Szyszka , Bogdan (Archiwariusz Zamojski, 2006)
W 2005 r. Archiwum Państwowe w Zamościu wzbogaciło się o cenny materiał epistolograficzny – 6 listów z lat 1940-1948.1 Ich autorem jest doktor medycyny Zygmunt Klukowski (1885-1959), lekarz, bibliofil, historyk, kronikarz, dokumentalista zbrodni hitlerowskich na Zamojszczyźnie i koronny świadek na procesie w Norymberdze. Był wyjątkowo aktywną postacią rozwijającą działalność w wielu dziedzinach. Pracując w małych miejscowościach z dala od ośrodków akademickich, pozbawiony bibliotek naukowych i archiwów nie stracił zapału i energii do pracy naukowej. Jego aktywność rosła w miarę zajmowania się tematyką bibliofilstwa i historii. Inspirował do pracy twórczej ludzi o podobnych zainteresowaniach i pasji badawczej.