Listy z Auschwitz - Mielnicka, Bogumiła (Archiwariusz Zamojski, 2006)
Archiwum Państwowe w Zamościu w roku 2006 wzbogaciło swoje zbiory o dokumenty związane z pobytem w KL Auschwitz Henryka Kormańskiego - dar Witolda Korniewskiego. Najcenniejszą ich część stanowi siedem listów więźnia, pisanych do matki Elżbiety Kormańskiej i brata Tadeusza. Dokumenty obozowe nie niosą cennych źródłowych informacji. Stanowią jednak przejmujący dokument okresu okupacji. Pod pozorami normalności, zza zdawkowych listów, urzędowych druków i formularzy, przemawia dramat jednej z tysięcy hitlerowskich ofiar.