Źródła do dziejów „Solidarności” w latach 1980-1989 w Archiwum Państwowym w Zamościu - Wilkowski, Eugeniusz (Archiwariusz Zamojski, 2007)
Podstawowym źródłem do odtwarzania historii „Solidarności” zamojskiej są materiały archiwalne. Przechowywane one są w dwóch archiwach państwowych. Akta operacyjne, śledcze i tzw. sprawy obiektowe Służby Bezpieczeństwa Wojewódzkiego Urzędu Spraw Wewnętrznych w Zamościu zgromadzone są w Instytucie Pamięci Narodowej w Lublinie. Również bardzo ważne materiały zachowane są w Archiwum Państwowym w Zamościu, przede wszystkim w Zespole Komitetu Wojewódzkiego Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej w Zamościu. Zespół ten liczy 1197 jednostek i dotyczy całego okresu istnienia KW PZPR w Zamościu. W przypadku „Solidarności” zamojskiej mało jest zachowanych dokumentów wytworzonych przez Związek, a te, które nie uległy zniszczeniu, dotyczą w ponad dziewięćdziesięciu procentach okresu do 13 grudnia.