Pożegnanie Pułkownika Fiszera z Zamościem - Radziejewski , Krzysztof (Archiwariusz Zamojski, 2007)
Odnaleziony w zbiorach Archiwum Państwowego w Zamościu list pułkownika Juliana Fiszera1 komendanta powiatowego w Zamościu do starosty Stefana Seferowicza2 datowany w Goraju dnia 9 listopada 1918 r. jest interesującym źródłem do ostatniego akordu panowania austriackiego w powiecie zamojskim. Ten dokument pisany ręką Austriaka, chociaż „Polaka po kądzieli”, uzupełnia dość skromną wiedzę o końcowym okresie okupacji austriackiej w Zamościu. Płk Julian von Fischer został komendantem C. K. Komendy Obwodowej (Powiatowej) w październiku 1915 r. Jego matka była Polką, a on sam mówił po polsku. Jak się okazało, również pisał3. Jego trzyletnia służba w Zamościu nie była dla mieszkańców powiatu zbyt dokuczliwa. Służąc cesarzowi, starał się o życzliwość zamościan i niekoniecznie wynikać to musiało z jego osobistego wyrachowania.