Dawne plany gruntów wsi w zamojskim archiwum (I) - Żygawski, Jakub (Archiwariusz Zamojski, 2007)
Zasób kartograficzny przechowywany w Archiwum Państwowym w Zamościu zawiera ponad dwieście map sporządzonych w XIX i XX wieku. Wśród nich znajduje się nieopracowany zespół: Wojewódzkie Biuro Geodezji i Terenów Rolnych w Zamościu1 obejmujący łącznie 86 map 60 miejscowości z powiatów biłgorajskiego, hrubieszowskiego i zamojskiego. Pod względem datowania, techniki oraz sposobu wykonania opracowania te nie posiadają dużej wartości historycznej i artystycznej. Stanowią jednak bardzo przydatny i cenny materiał źródłowy umożliwiający poznanie stosunków własnościowych panujących na terenach ówczesnej Zamojszczyzny.