Z archiwalnych inwentarzy akcesoria lekarskie i cyruliczne, fajki - Szykuła , Agnieszka (Archiwariusz Zamojski, 2008)
W Archiwum Państwowym w Zamościu, w ramach prowadzonych przez kilka lat kwerend powstawała baza komputerowa zawierająca rozbudowane informacje o 411 inwentarzach majątkowych z lat 1811-1867. Zgodnie z zasadami heurystyki (kompletność, dobór materiału) powstał cenny zbiór informacji, który ułatwi podejmowanie badań nad kulturą materialną tych terenów. Umożliwia on łatwiejszy dostęp do niezwykle rozległego materiału źródłowego. Przeszukiwanie każdorazowo dziesiątek ksiąg, tysięcy aktów, z góry skazywało badacza na niepowodzenie. Usystematyzowana w 15 działach charakterystyka zawartości poszczególnych inwentarzy4 pozwala na sformowanie co najmniej tylu tematów, a kolejnych – w bardziej już szczegółowych przekrojach terytorialnych, czasowych i społecznych (np. księgozbiory księży z Zamościa i okolic 2 ćw. XIX w.). W bazie są inwentarze osób z różnych grup społecznych i zawodowych. Ciekawymi spostrzeżeniami owocować może chociażby przebadanie inwentarzy majątkowych lekarzy, czy aptekarzy, zwłaszcza w działach bezpośrednio dotyczących ich profesji. Taki przyczynek do badań nad XIX-wieczną medycyną, a dokładniej nad akcesoriami medycznymi z tego okresu zawierają inwentarze majątkowe lekarza Józefa Ringa z Tomaszowa i cyrulika Moszka Artzta z Zamościa. Oprócz stanu majątku są w nich wykazy przyrządów i narzędzi niezbędnych do wykonywania pracy zawodowej.