Zamojszczyzna w planach Chruszczowa Nieznany dokument z Instytutu i Muzeum im. gen. Sikorskiego w Londynie - Danel , Jacek Krzysztof (Archiwariusz Zamojski, 2008)
Autor przeprowadził kwerendę naukową w Instytucie i Muzeum im. Gen. Sikorskiego w Londynie w lipcu 2007 r. i znalazł w kolekcji prezydenckiej Augusta Zaleskiego (A.21/11), dokument uzupełniający wiedzę na temat próby przyłączenia Zamojszczyzny w skład Ukraińskiej Socjalistycznej Sowieckiej Republiki. Jest to pisemna informacja, jaka została przekazania do wiadomości Ministerstwa Spraw Zagranicznych Rzeczypospolitej Polskiej na Uchodźstwie, w marcu 1944 r. Dokument został sporządzony 27 marca 1944 r. i dotyczy obliczeń narodowościowych powiatów, jakimi zainteresowany był Nikita Chruszczow.