Osiem nieznanych dokumentów z kancelarii Komendy Obwodu Zamość Armii Krajowej - Radziejewski, Krzysztof (Archiwariusz Zamojski, 2008)
Kilka dokumentów z AK-owskiej kancelarii Komendy Obwodu Zamość znalazło swoje miejsce w zamojskim Archiwum. Zostały przekazane przez Rodzinę znanego zamojskiego kupca Stanisława Matei w czerwcu 2008 r. Archiwum Państwowe w Zamościu nie posiadało dotąd w zbiorach dokumentów z okresu konspiracyjnej działalności Armii Krajowej w obwodzie zamojskim. Dość nieoczekiwanie odnalazły się również zupełnie nieznane, szczątkowo zachowane dokumenty poakowskie rejonu XXV z okresu czerwiec 1945 – luty 1946 r. Rejon ten był częścią obwodu zamojskiego. Dokumenty po S. Matei obejmują okres 12 VIII 1943 – 8 III 1944 r. Są to zapisane jednostronnie maszynopisy, podniszczone i uszkodzone. Pierwsze trzy wykonane są na papierze przebitkowym. Posiadają numerację nadaną przypuszczalnie w kancelarii niższego szczebla – Rejonu Zamość obejmującego miasto. Z roku 1943 pochodzą trzy kartki oznaczone numerami 187-189 (wpisane czerwonym ołówkiem). Są to faktycznie dwa dokumenty, ale o podobnym charakterze, które należy czytać w odwrotnej niż numeracja kolejności. Z 1944 r. pochodzi sześć kartek, dwie formatu A4, pozostałe mniejsze. Trzy oznaczone nr 2 – 4 (ołówek) oraz dopisaną na każdym piórem datą – „I 44”. Pozostałe trzy (dopisane ołówkiem: 24, 32, 37) nie łączy już jedna wspólna cecha. Pisane są lakonicznie, w pośpiechu (listy aresztowanych), zawierają informacje i wykazy. Obok nazwisk powszechnie znanych w okresie okupacji na terenie Zamościa i powiatu są pseudonimy i kryptonimy osób będących w konspiracji.