„Książka przychodu i rozchodu środków odurzających” zamojskiej apteki Kłossowskich z lat 1933-1936 - Durakiewicz, Marek (Archiwariusz Zamojski, 2008)
W zasobach zamojskiego Archiwum Państwowego znajduje się Książka przychodu i rozchodu środków odurzających prowadzona w latach 1933- 1936 przez Aptekę Kłossowskich w Zamościu. Jest to rzadki dokument będący drukiem wydanym nakładem magistra farmacji Franciszka Heroda w Warszawie przy ulicy Długiej 16. Drukarnia Heroda, obok dostarczania wszelkiego rodzaju druków i formularzy niezbędnych przy prowadzeniu działalności aptek, prowadziła w przedwojennej Polsce także szeroką działalność wydawniczą o charakterze naukowym. Z listy wydrukowanych w książce 36 nazw środków odurzających w obrocie apteki Kłossowskich znalazły się 22, a ponadto jeszcze 5 specyfików z ich zawartością. Dostawcami leków były liczne firmy zajmujące się pośrednictwem w handlu lekami w ówczesnym okresie. Najwięcej zamówień realizowali A. Chromicki, L. Zipper i Rudnicki oraz Ludwik Spiess i Syn. Rzadziej dostawcami byli Dr farmacji K. Wenda lub Hurtownia Aptekarzy Ziemi Lubelskiej z siedzibą w Lublinie. Część specyfików produkowano we własnym laboratorium apteki. Do wartych odnotowania ciekawostek, zapisanych na kartach Księgi Rozchodu i Przychodu Leków Odurzających zamojskiej Apteki należy zaliczyć pojawiające się niekiedy znane nazwiska. Na kartach księgi pojawiają się z rzadka recepty wystawione przez dr-a Zygmunta Klukowskiego, dyrektora Szpitala w Szczebrzeszynie i kronikarza „Zamojszczyzny” z tych lat. Znajdujemy także nieliczne wpisy recept ordynowanych przez dr-a Jóźwiakowskiego, lekarza Ordynacji Zamojskiej zamieszkałego w Szczebrzeszynie, będącego protoplastą rodu chirurgów lubelskich.