Zagraniczna korespondencja handlowa firmy „Polski Przemysł Drzewny – Czerski i Jakimowicz” - Wojciechowska-Kucięba, Joanna (Archiwariusz Zamojski, 2008)
Firma „Polski Przemysł Drzewny - Czerski i Jakimowicz” powstała w latach dwudziestych dwudziestego wieku, a w jej skład wchodziły dwa główne zakłady: Fabryka Mebli Giętych w Bondyrzu oraz Fabryka Mebli Giętych i Sklejki we Lwowie-Kozielnikach. Głównymi inicjatorami i założycielami obydwu fabryk byli: Stanisław Czerski, Szczepan vel Stefan Jakimowicz oraz jego syn Jacek Jakimowicz. Dzięki tym trzem postaciom spółka rozwijała się w sposób bardzo prężny i dynamiczny aż do wybuchu drugiej wojny światowej. Od 1931 r. centrala firmy znajdowała się przy ul. Kolegiackiej w Zamościu. Prawie od początku swej działalności firma prowadziła rozległą i bardzo owocną korespondencję handlową związaną z wysyłaniem ogromnych ilości mebli na eksport i licznymi kontaktami zagranicznymi. Bogatą dokumentację na ten temat zawierają znajdujące się w Archiwum Państwowym w Zamościu akta firmy.