Materiały archiwalne do biografii Tytusa Woyciechowskiego w Archiwum Państwowym w Zamościu - Mardofel, Bogdan (Archiwariusz Zamojski, 2008)
Tytus Woyciechowski jest postacią znaną w kraju i za granicą, głównie poprzez swój związek z postacią Chopina. Swoją wszechstronną działalnością filantropijna i polityczną zasłużył na obszerną biografię. Niniejszy artykuł jest próbą zwrócenia uwagi na znajdujące się w Archiwum Państwowym w Zamościu oryginalne dokumenty lub ich odpisy przydatne dla badacza życia Tytusa i jego rodziny. Są to przede wszystkim dokumenty znajdujące się w księgach hipotecznych a także aktach stanu cywilnego. Po śmierci matki w 1829 r. prowadził kasą pożyczkową udzielającą kredytów włościanom. Pisywał artykuły do „Roczników Gospodarstwa Krajowego” i „Tygodnika Rolniczo-Technologicznego”. Urodził się 31 grudnia 1808 r. we Lwowie, wchodzącym wówczas w skład Galicji, jako poddany austriacki. Był synem Józefa Saryusza Woyciechowskiego i Marii z Balickich. Ojciec, jeden z szambelanów króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, w chwili urodzin Sylwestra Tytusa Józefa Woyciechowskiego był właścicielem dóbr Poturzyn.