Żydowskie Przedmałżeńskie umowy notarialne z lat 1934-1939 w Archiwum Państwowym w Zamościu - Świderek, Konrad; Sześciórka , Milena; Sumka, Paweł; Olesiak, Iwona (Archiwariusz Zamojski, 2009)
Księgi notarialne są szczególnego rodzaju archiwaliami. Odzwierciedlają całość zachodzących stosunków własnościowych w skali społecznej, jak rodzinnej. Podstawową ich zawartość stanowią sporządzane przez notariuszy dokumenty umów. Na przestrzeni dwustu lat funkcjonowania urzędów notarialnych umowy dotyczyły wielu dziedzin życia osobistego, zmieniały się przedmioty ich zawierania. Jeden z rodzajów umowy stanowiły intercyzy małżeńskie. W latach międzywojennych zawierano je niemal wyłącznie wśród społeczności żydowskiej. Było to zjawisko interesujące z punktu widzenia kultury materialnej, jak i socjologii. Ponieważ drugostronnie umowy znajdowały się w indywidualnym posiadaniu poszczególnych zainteresowanych, materiałem badawczym są wyłącznie księgi notarialne przechowywane w polskich archiwach.