Szymon Służewski – Zamojski rzemieślnik z początku XIX w. - Kulikiewicz, Paweł (Archiwariusz Zamojski, 2009)
Artykuł jest opartą na zachowanych dokumentach próbą odtworzenia przebiegu życia - zamojskiego rzeźnika Szymona Służewskiego. Ramy czasowe wyznacza okres życia głównego bohatera - od jego pojawienia się w Zamościu, aż do śmierci w 1834 r. Sceną rozważań jest głównie obszar Lwowskiego Przedmieścia i Nowego Miasta gdzie Szymon mieszkał wraz z rodziną. „Mała historia” Szymona Służewskiego dostarcza jednocześnie rozległej wiedzy o życiu mieszkańców Zamościa na przełomie XVIII i XIX wieku. Życie Szymona Służewskiego przypadło na burzliwe czasy, kiedy przez ziemie polskie przetaczały się dziejowe nawałnice oraz klęski żywiołowe. W ciągu około 70 lat życia Szymona na terenach, na których mieszkał miały miejsce: konfederacja barska, rozbiór Polski, wojna polsko-rosyjska 1792 r., Powstanie Kościuszkowskie, wojna francusko-austriacka i francusko-rosyjska oraz Powstanie Listopadowe, a także epidemia cholery i plaga szarańczy. Wszystkie te wydarzenia wpływały na życie Szymona i jego bliskich, a trzy spośród wymienionych kataklizmów dosłownie przetoczyły się przez progi domów, w których mieszkał. Wiele wydarzeń, w których uczestniczył pozostawiło swój ślad w zachowanych do dziś dokumentach.