Edward Maria Kopciński 1921-1994 regionalista z Warszawy - Kuranc-Szymczak , Małgorzata (Archiwariusz Zamojski, 2009)
Edward Kopciński, metryką i sercem zamościanin, całym dorosłym życiem związany był z Warszawą. Pełniąc ważne funkcje państwowe, działał przez długie lata na rzecz miasta młodości, przede wszystkim w Warszawskim Kole Zamościan. Ukoronowaniem jego prezesury stała się słynna wystawa poświęcona Zamościowi na Zamku Królewskim w Warszawie. W 2009 r. Wszystkie pozostałe po Nim dokumenty przekazała do Archiwum Państwowego w Zamościu p. dr Dorota Kopcińska. Autorka nakreśla sylwetkę wielkiego pasjonata Hetmańskiego Grodu, przybliża badaczom Zamościa dorobek społeczny Edwarda Kopcińskiego, skupiony wokół historii Zamościa i umacniania tożsamości regionalnej.