Regionalne czasopisma w zbiorach archiwów, bibliotek i muzeów zamojskich oraz lubelskich - Urban, Robert (Archiwariusz Zamojski, 2009)
Wykaz powstał z myślą o naukowcach, studentach, regionalistach zainteresowanych historią regionu zamojskiego, publikowaną na łamach czasopism, kalendarzy, sprawozdań oraz jednodniówek. Zestawienie zawiera opisy periodyków ukazujących się na terenach powiatów: biłgorajskiego, hrubieszowskiego, tomaszowskiego i zamojskiego do 1974 r. Kierując się przeważnie do zamojskiej biblioteki nie wiemy często, że interesujące nas czasopisma spotkać można również w miejscowym muzeum, a jak się okazuje całkiem sporym zasobem rzadkich czasopism dysponuje Archiwum Państwowe w Zamościu. Z 85-ciu zebranych tutaj czasopism w Archiwum zapoznać się można z przeszło trzydziestoma, z których 8 posiada wyłącznie zamojskie Archiwum.