Zamość w książkach telefonicznych z 1931 i 1939r. - Kędziora, Andrzej (Archiwariusz Zamojski, 2009)
Jednym z rzadkich druków antykwarycznych są książki ...telefoniczne. Użyteczność, a zazwyczaj i żywot takiego spisu kończy się z pojawieniem zaktualizowanego wydania. Nie ma ich też bibliotekach, nawet w większych spotyka się je sporadycznie. Taki spis telefonów sprzed pół wieku staje się przysłowiowym białym krukiem, ale i ich wartość informacyjna, zwłaszcza dla regionalistów, bywa wręcz nieoceniona. Mimo powierzchowności danych, zdarzających się często błędów rejestrują kompletny obraz miasta w niepowtarzalnej gdzie indziej postaci. W aktach archiwalnych można znaleźć i spisy mieszkańców i wykazy instytucji, zestawienia firm, ale nigdy w takim jednym, uporządkowanym alfabetycznie ciągu. Ułatwiają więc rekonstrukcję społecznej przestrzeni miejskiej, przydatne są także dla biografów i genealogów.