Powiatowe Kasy Oszczędności w II Rzeczypospolitej na przykładzie Kasy Oszczędności w Krasnymstawie - Czajka, Henryk (Archiwariusz Zamojski, 2010)
Powiatowe kasy oszczędności, jako instytucje finansowe związków komunalnych (samorządów) działały w oparciu o statuty kas. Statuty kas zatwierdzał minister spraw wewnętrznych, publikowano je w dzienniku urzędowym woj. lubelskiego1. Kasy oszczędności miały na celu ułatwienie ludności bezpieczne i korzystne lokowania oszczędności, na dobrym oprocentowaniu oraz udostępnienie taniego i dogodnego kredytu. Były powiatowymi instytucjami użyteczności publicznej. Fundusze kasy przechowywane i zarządzane były oddzielnie od funduszy powiatowych związków komunalnych. Za całość i bezpieczeństwo funduszy kas oszczędności oraz wypełnianie jej zobowiązań odpowiadał powiatowy związek komunalny, całym swoim majątkiem oraz własnymi dochodami. Wszystkie nowo powstałe kasy miały identyczny kapitał zakładowy - 50 000 zł, wyłożony przez powiatowe związki komunalne w formie darowizny. Minimalny kapitał założycielski był określony w wytycznych Ministerstwa. Niniejszy artykuł powstał m. in. w oparciu o statut Powiatowej Kasy Oszczędności w Krasnymstawie oraz cenny protokół z jej lustracji. Zarząd kasy oszczędności składał się z 6 członków i dyrektora kasy, wybieranych na 3-letnią kadencję przez sejmik powiatowy. Trzech członków zarządu sejmik wybierał ze swojego grona, zaś pozostałych mógł wybrać spośród obywateli powiatu, mających bierne prawo wyborcze do rady miasta, względnie gminy. Członkowie zarządu wybierali (z własnego grona) przewodniczącego i zastępcę. Ponadto zarząd powoływał dyrektora kasy. Wybór przewodniczącego, zastępcy zarządu oraz dyrektora kasy podlegał zatwierdzeniu przez przewodniczącego wydziału powiatowego. Członków zarządu wybierano na okres 3 lat, przy czym 2 z nich ustępowało po roku, według kolejności dat wstąpienia do zarządu. Po pierwszych 2 latach funkcjonowania zarządu, 2 członków ustępowało w drodze losowania. W razie dobrowolnej rezygnacji członka zarządu, śmierci lub z innych ważnych powodów, dokonywany był wybór uzupełniający. Zarząd reprezentował kasę oszczędności we wszystkich jej najważniejszych sprawach i kierował interesami kasy.