Zamojski adres Macieja Rataja - Kędziora , Andrzej (Archiwariusz Zamojski, 2010)
Do znanych postaci, które w XX wieku zetknęły się z Zamościem należy Maciej Rataj (1884-1940) najbardziej znany po Witosie przywódca ruchu ludowego, Marszałek Sejmu RP w latach 1922-1927, jako marszałek Sejmu zastępował prezydenta - przez 5 dni w 1922 i 18 dni w 1926 r., był także ministrem Wyznań Religijnych i Oświecenia Publicznego. W Zamościu mieszkał od 20 IX 1918 do 5 II 1919 r., uczył w gimnazjach łaciny i języka polskiego (24 godz.). Związał się z miejscowym PSL, był we władzach Straży Obywatelskiej, należąc w tym okresie do czołowych postaci w mieście. Popularność zdobył radykalnymi wystąpieniami podczas czwartkowych jarmarków. Współredagował „Gazetę Zamojską”. Wybrany posłem został z okręgu zamojskiego mimo, że wkrótce opuścił Zamość.