Cesarsko-Królewskie Gimnazjum i Liceum w Zamościu - Peter, Janusz; Szyszka, Bogdan (Archiwariusz Zamojski, 2010)
W dorobku naukowym doktora nauk medycznych Janusza Petera, absolwenta UJK we Lwowie, chirurga, dyrektora Szpitala Powiatowego w Tomaszowie Lubelskim (1927-1961), konspiracyjnego „lekarza podziemia”, malarza, organizatora Muzeum Ziemi Tomaszowskiej, historyka regionalisty są prace przygotowane przez Autora lecz nie wydane w formie zwartej. Część znajduje się w Dziale Zbiorów Specjalnych Głównej Biblioteki Lekarskiej w Warszawie, inne w Muzeum Regionalnym im. dra Janusza Petera w Tomaszowie Lubelskim i w zasobach Archiwum Państwowego w Zamościu. Zainteresowania humanistyczne motywowały J. Petera do badań wykraczających poza historię medycyny. W sumie ogłosił drukiem około 80 prac naukowych z dziedziny chirurgii, ortopedii, historii medycyny i historii regionalnej. Janusz Peter współpracował z redakcją „Teki Zamojskiej”. Zamierzał przygotować pracę o historii szkolnictwa na Zamojszczyźnie w okresie austriackim (1772-1809). Wybuch drugiej wojny światowej uniemożliwił realizację tego projektu. Materiały archiwalne dra J. Petera przechowywane w Archiwum Państwowym w Zamościu dotychczas nie były publikowane. Znajduje się wśród nich artykuł Garść wiadomości o dawnych uczelniach w Zamościu 4 Składa się z trzech części. W pierwszej przedstawia dzieje Akademii, a w następnych gimnazjum i liceum, placówek oświatowych powołanych przez władze austriackie w 1784 r. Po likwidacji Akademii Zamojskiej. Wobec rozległej literatury poświęconej zamojskiej uczelni przedstawiony zarys jej dziejów.