Założenie pałacowo-parkowo-folwarczne w Sitnie w powiecie zamojskim na planie z 1923 r. - Prusicka, Ewa (Archiwariusz Zamojski, 2021)
Historia położonej koło Zamościa wsi Sitno sięga wczesnego średniowiecza (znaleziska archeologiczne), pierwsze wzmianki w źródłach historycznych pochodzą sprzed 600 lat. Należała kolejno do bojara Michałka Braha (Brazy), Wawrzyńca Strączka z Bzowca, Snopkowskch h. Rawicz, Sobieskich h. Janina, Fredrów h. Bończa, Malczewskich h. Tarnawa, którzy byli właścicielami Sitna najdłużej, od 1677 r. przez 235 lat. W XIX w. zbudowali zespół pałacowy – główny obiekt zainteresowania autorki. W 1912 r. majątek nabył za długi Witold Święcicki h. Jastrzębiec, który wkrótce dobra rozparcelował i odsprzedał Sejmikowi Zamojskiemu. Z tego czasu pochodzi plan założenia pałacowo-parkowo-folwarcznego, którego najważniejsza część zachowała się w zbiorach Archiwum Państwowego w Zamościu. Opiera się na nim główna część artykułu. W oparciu także o inne przekazy ikonograficzne i źródłowe oraz obserwację przeprowadzaną w terenie autorka zidentyfikowała na planie następujące obiekty: pałac, spichlerz, oborę, stodołę i pomniejsze budynki gospodarcze, jak stajnie czy chlewy, także park krajobrazowy. Opisy ich architektury i stanu zachowania uzupełniają zdjęcia z XIX/XX w. oraz współczesne. Opisano także obiekty niezachowane, jak budynek inwentarski, czworak, rządcówka, gorzelnia. W obiektach pałacowych mieściły się od lat 20. do lat 40.-50. XX w. słynna Ludowa Szkoła Rolnicza Żeńska oraz Gospodarstwo Sejmikowe. Ostatecznie ulokowano w nim wielokrotnie reorganizowany ośrodek doradztwa rolniczego.