Wojsko niemieckie w Zamościu 1939–1944 - Stankiewicz, Zbigniew (Archiwariusz Zamojski, 2021)
Opierając się na literaturze źródłowej, w tym nietłumaczonej na jęz. polski, meldunkach NKWD USRR, niemieckich zdjęciach lotniczych i planach lotnisk na Zamojszczyźnie sporządzonych przez Archiwum Państwowe w Zamościu, autor stworzył bardzo obszerny artykuł omawiający strukturę wojsk niemieckich: sił powietrznych, także jednostek lądowych i policyjnych, stacjonujących podczas wojny w Zamościu i regionie zamojskim. Najwięcej informacji dotyczy 1941 r., gdy w Zamościu ulokowały się na krótko dowództwa niemieckich dystryktów lotniczych, a także dywizje 6. Armii, powstał węzeł lotniskowy ze zbudowanymi i rozbudowanymi przez Niemców lotniskami w Klemensowie i Łabuniach (dwa najważniejsze), Dubie, Mokrem (jako jedyne funkcjonowało przed wojną jako cywilne), Żdanowie, Sitańcu, Hostynnem, Zamościu i lądowiskami w Zamościu, Kadłubiskach, Komarowie-Osadzie, Krasnymstawie i Tarnawatce. W Żdanowie działał magazyn Luftwaffe. Przy lotniskach tworzono obozy pracy przymusowej dla Żydów. Podano dane techniczne lotnisk, w tym pasów startowych. Omówiono ich wykorzystanie przez Niemców oraz plany przejęcia przez AK. Informacje dla roku 1939 dotyczą stacjonujących wówczas w Zamościu niemieckich dywizji i ich dowódców. Omówiono szczegółowo strukturę garnizonu SS i policji bezpieczeństwa w Zamościu, łącznie z obsadą komisariatów policji granicznej i kryminalnej, placówek służby bezpieczeństwa, posterunków batalionów policyjnych i in.