Nowe materiały do biografii malarzy, sztycharzy, geometrów i architektów w Zamościu w XVIII wieku - Szykuła-Żygawska , Agnieszka (Archiwariusz Zamojski, 2014)
Tekst powstał w oparciu o nieznane dotychczas informacje z ksiąg metrykalnych zamojskiej parafii kolegiackiej (obecnej katedralnej) oraz inwentarzy majątkowych, dotyczące życia prywatnego artystów przebywających w Zamościu w XVIII w., nierzadko koligacji między nimi oraz z innymi przedstawicielami XVIII-wiecznej zamojskiej elity. Dzięki poszerzeniu badań o te nowe źródła autorka pokazuje twórców na tle społeczności XVIII-wiecznej stolicy Ordynacji Zamojskiej. Przypomina także dotychczasowe publikacje dotyczące tego tematu, autorstwa Jerzego Kowalczyka (głównie architekci Zamoyskich i architektura) i Bogumiły Sawy (odkryła zamojskiego malarza Jakuba Bobrowskiego). Podkreśla, że nie kontynuowano badań na temat zamojskich malarzy i sztycharzy. Przyczynkarski charakter ma informacja o zleceniu Jakubowi Bobrowskiego m.in. przez ordynata Andrzeja Zamoyskiego prac pozłotniczych i polichromii snycerki. Autorka pisze o następujących postaciach: Jerzy de Kawe (geometra, architekt, restaurował zamojską kolegiatę; także oficer), Jan Andrzej Bem (architekt), Józef Degen (architekt, dzierżawił kamieniołom w Józefowie), Marcin Degen (profesor matematyki w Akademii Zamojskiej, geometra), Jan Majer (malarz, wykonał malowidła w pałacu Zamoyskich i ratuszu), Jakub Bobrowski (malarz), Jan Kanty Siarczyński (malarz, sztycharz).