Działalność Warszawskiego Koła Zamościan PTTK im. Michała Pieszki w latach 1969–1983 w świetle dokumentów własnych - Świderek , Konrad; Pukos , Andrzej; Sierawska, Katarzyna (Archiwariusz Zamojski, 2013)
Artykuł jest częścią większych badań poświęconych Warszawskiemu Kołu Zamościan PTTK. Koło to zrzeszało osoby pochodzące z Zamościa i okolic, a mieszkające w Warszawie, chcące podtrzymywać więzy z regionem pochodzenia i działać na rzecz promocji i rozwoju Zamościa i Zamojszczyzny. Pomysłodawcą był zasłużony nauczyciel gimnazjum w Zamościu i regionalista Michał Pieszko. Koło powstało w 1960 r., artykuł omawia jego działalność w latach 1969–1983. Autorzy poddali analizie 167 dokumentów z tego okresu, głównie protokoły z działalności koła oraz zebrań zarządu, komunikaty, korespondencję i in. Wyodrębnili trzy główne nurty działalności: kulturalno-popularyzatorską, prospołeczną i rozrywkowo-rekreacyjną, oraz omówili największe osiągnięcia i najciekawsze inicjatywy koła. Do takich można zaliczyć zaangażowanie się w obchody 400-lecia Zamościa, przypadające na 1980 r. Członkowie Koła działali na rzecz renowacji i odbudowy Starego Miasta w Zamościu (memoriały do Ministra Kultury, Głównego Konserwatora Zabytków in.), zainicjowali z Zarządem Głównym PTTK akcję „Zamość – Wczoraj, Dziś, Jutro”, w ramach której organizowano czyny społeczne wspierające odnowę zamojskich zabytków oraz przygotowali z nim wystawę poświęconą Zamościowi na Zamku Królewskim w Warszawie. Koło gromadziło publikacje dotyczące Zamościa i Zamojszczyzny. Aktywnym członkiem Koła był Jan Zamoyski, potomek założyciela Zamościa.