Na przykładzie Intraubów - Kot , Łukasz (Archiwariusz Zamojski, 2013)
Intraubowie byli żydowską rodziną mieszkającą w Zamościu, na pewno w międzywojniu. Autor zamieszcza wraz z komentarzem materiały z kwerendy dotyczącej Intraubów; pochodzą one z „Księgi ludności stałej miasta Zamościa” (rejestru mieszkańców) z 1933 r. W jej wyniku ustalił, że osoby noszące to nazwisko mieszkały pod wieloma numerami przy kilku ulicach w Zamościu: Szkolnej i Ormiańskiej, po przeprowadzkach także na Wierzbowej. W sumie udało się odnaleźć 19 Intraubów. W księdze podawano daty urodzenia lokatorów, dane ich rodziców, ewentualnie małżonków, wyznanie, w jednym przypadku zawód. Herszko Intraub, główny lokator mieszkania przy Szkolnej 2/2, był stolarzem. Zainteresowanie tym tematem wzięło się ze spotkania z Mairem Szahanem, potomkiem rodziny Intraubów, który odwiedził Zamość. Jego babką była Estera Intraub, zamieszkała przy ul. Szkolnej 2/3, a potem Wierzbowej 14, z dwoma córkami, z których tylko jedna przeżyła wojnę i była matką Maira Szahana. Z relacji Maira Szahana wiadomo, że podczas II wojny światowej część rodziny Intraubów uciekła z Zamościa razem z Armią Czerwoną, najpierw do Łucka i Lwowa, potem na Syberię i do Uzbekistanu. Prawdopodobnie po wojnie wróciła do Polski i do Zamościa. Stąd ocaleli Intraubowie wyjechali przez Niemcy do Izraela.