Przyczynek do szkolnictwa radecznickiego z pocz. XX w. - Smoter-Grzeszkiewicz , Renata (Archiwariusz Zamojski, 2013)
Na początku XIX w. w Radecznicy funkcjonowała Szkoła Ogrodnicza Żeńska. Informacje na jej temat autorka odnalazła w aktach szkół powiatu zamojskiego przechowywanych w Archiwum Państwowym w Zamościu, w dziennikach lekcyjnych z lat 1910–1913. Po ich różnych tytułach (w języku rosyjskim) autorka wnioskuje, że istniejąca początkowo szkoła żeńska o profilu ogólnym, w której uczyło się 5 dziewcząt, przekształciła się szkołę ogrodniczą dla dziewcząt, ta druga działała w latach 1911–1913.W roku szkolnym 1911/1912 uczęszczało do niej 10 uczennic. W dziennikach zapisano nazwy wykładanych przedmiotów, tematy lekcji z zaznaczeniem daty i dnia tygodnia, w którym dana lekcja się odbyła, nazwiska uczących się dziewcząt. W szkole wykładano: arytmetykę, historię (rosyjską), geografię, religię, kaligrafię, język rosyjski, fizykę, prowadzono zajęcia praktyczne, w szkole ogrodniczej uczono także geometrii i zoologii. Autorka przytacza wyrywkowo tematy lekcji z różnych przedmiotów, na przykład na fizyce omawiano zjawisko inercji i działanie barometru, z języka rosyjskiego zadana była praca pisemna na temat wieczornicy upamiętniającej wojnę narodową. Zajęcia odbywały się przed południem i po południu, także w soboty.