Dokumenty do historii Krasnegostawu w zamojskim Archiwum - Wawryniuk, Andrzej (Archiwariusz Zamojski, 2011)
Podczas kwerend archiwalnych dochodzi czasami do przypadkowego odnalezienia cennego dokumentu innego niż poszukiwany. Taki traf opisuje autor artykułu, który w trakcie badań akt hipotecznych miasta Krasnegostawu i powiatu krasnostawskiego w Archiwum Państwowym w Zamościu, w zbiorze dokumentów dołączonych do księgi hipotecznej jednego z folwarków, odnalazł odpis dokumentu przechowywanego w Archiwum Akt Dawnych w Warszawie, opisującego historię miasta Krasnegostawu. Dokument „Opisanie historyczne oraz topograficzno-statystyczne miasta narodowego Krasnegostawu w województwie lubelskim, obwodzie krasnostawskim położone” został sporządzony 1 lipca 1820 r. przez Antoniego Żukowskiego, burmistrza tego miasta. Autor cytuje odnaleziony i opracowany przez siebie dokument. Ma on formę tabeli podzielonej na 4 kolumny. W pierwszej burmistrz wyliczył wszystkie królewskie przywileje nadane miastu, a znał ich 26, począwszy od lokowania miasta w 1364 r. przez Władysław Jagiełłę, kończąc na potwierdzeniu wszystkich poprzednich przywilejów przez Augusta III w 1739 r. Antoni Żukowski opisał także położenie geograficzne miasta, powierzchnię miasta i zmiany jego granic oraz gospodarkę miasta („Czy i jakie miasto posiada folwarki, wsie, grunty i pola, łąki, ogrody, place, domy, szynki i karczmy, jatki, gorzelnie, browary, młyny, tartaki, stawy, lasy zarośla, pastwiska, robociznę, cegielnie, wapniarnie, łamanie kamieni i kopalnie”).