Wnętrza zamojskiego domu Róży Luxemburg w roku 1871 - Lorentz , Ewa (Archiwariusz Zamojski, 2004)
Artykuł jest ciekawym dopełnieniem wcześniejszego artykułu autorki, o Domu Róży Luxemburg w Zamościu. Prawda i mit, i dotyczy kontraktu zawartego między rodzicami Róży Luxemburg, Eliaszem Edwardem Luxenbergiem a jego żoną Esterą Liną w 16/28 maja 1871 r.