Perecjana w zamojskim archiwum - Kędziora , Andrzej (Archiwariusz Zamojski, 2004)
Autor pracując na materiałach z zasobu Archiwum Państwowego w Zamościu, drobiazgowo prześledził prawdopodobne adresy zamieszkania, urodzonego w Zamościu Icchoka Lejby Pereca, pisarza tworzącego w języku jidisz.