Pogrom Żydów w Zamościu w sierpniu 1920 r. - Maziarczyk, Waldemar (Archiwariusz Zamojski, 2004)
Krótki tekst o rozboju i zabójstwie pięciu zamojskich Żydów w sierpniu 1920 r,. Autor wysnuwa opinię, że za pogromem mogli stać kozacy z brygady esauła Wadima Jakowlewa.